FJØLHANGAREN JENTESKATE KURS / UTLEIE MEDLEM OM OSS / KONTAKT SPONSORER NYTTÅRSTALE

Skateboard generelt.

Kjære skatere, medlemmer og venner av Bodø Skateboardklubb. Nå har vi kommet til slutten av desember og vi er i ferd med å legge bak oss et av de største skateårene i Bodøhistorien. Vi har gjennom 2019 oppnådd større ting enn vi kunne forestilt oss og det har vært et særdeles spesielt og etterlengtet år for undertegnede, som snart har sittet som leder i skateklubben i 15 år.


Nasjonalt

Nasjonalt har skating omsider blitt forent med snowboard og surfing under ny paraply - Brettforbundet. Det som tidligere het Norsk Organisasjon for Rullebrett er altså begravd og ”Brettforbundet – Skate” er oppstått. Vi er fortsatt underlagt idrettsforbundet (NIF), men gjennom et felles brettforbund håper vi at lavterskelaktivitetene kan stå sterkere opp mot det politiske organ, samtidig som vi også håper å kunne samarbeide «sidelengs», på tvers av brettsportene, både om sponsorer, felles arrangementer og for å få en sterkere stemme både i NIF og overfor myndighetene.


Skating i Bodø

Bodø har blitt omtalt som bretthovedstad på grunn av stor aktivitet, høy grad av dugnadsånd og synlige ambassadører innen alle brettsportene. Verd å vite er det at byen vår har representanter i styringen av alle Brettforbundets sporter, i Magnus Bye på snowboard, Kent Aagnes for surf og meg i Brettforbundet - Skate.

Skating i Bodø er voksende og imponerende. Vi har en av landets fremste skateboardklubber og et skatemiljø som er synlig og kjent for resten av landet. Jeg vet for eksempel ikke om vi noen gang har hatt et så høyt nivå på jenteskatere som i år. Det har vært veldig morsomt å se jentene mestre triks som bs disaster, fs rock, blunt to fakie, nose- og tail revert og 50-50 to fakie i rampen. De grinder nå langt på coping og varierer effortlessly mellom triks. Det blir tatt heelflip, bigspin, 360 shuve-it, halfcab kickflip og varialflip på flatmark. De skater curb og gjør triks i bank og de hopper både opp og ned store kanter. Imponerende. Jeg gleder meg til å følge utviklingen deres videre i 2020.

Jens Hovland har fått mange øyne på seg de siste årene og ble på tampen av året hanket inn på teamet til gjenfødte Shit Skateboardcompany. Det er gøy at vi har en Bodøværing her igjen, etter Shit frontet Øystein Ellingsen som en av hovedprofilene sine sist gang merket var aktiv. Jens er en dyktig skater, en perfekt kandidat til å representere Bodø og det blir spennende å følge utviklingen hans i årene som kommer.

Medlemskap og økonomi

Som klubb var det riktignok ett punkt hvor vi merker vi har underprestert voldsomt. Vi har gått på en aldri så liten smell i medlemsregistreringen, med en nedgang fra 140 medlemmer i 2018 til 73 medlemmer i 2019, men det har en logisk forklaring. Dette er første år med medlemsregistrering gjennom Idrettsforbundets ”Min Idrett”, og selv om man ikke behøver å være mensa-medlem for å mestre innmelding er det en noe større jobb nå enn det var tidligere. Skaterne i Bodø er vant til å møte opp i hallen med kontanter for så å få medlemskapet rett i handa. Nytt i år er at man må på internett, man må oppgi fødselsnummer for den som skal meldes inn, man må søke om medlemskap (og vente på at den behandles) og det er innført nettbetaling som et ekstra alternativ. Det er klart at alle kan fikse dette, men ifølge Brettforbundet, NIF og Bodø Idrettsråd er nedgang i medlemstallet noe som går igjen hos mange klubber som går over til innmelding gjennom Min Idrett. - NIF har riktignok gjort grep for å forbedre systemet, så vi får se om det blir enklere for medlemmene våre i januar.

Bodø Skateboardklubb er stolt av å bevare skating som en lavterskelsport. Vi ønsker å tilby skating til alle og vi jobber hardt for at utgiftene skal forbli så lave som de er i dag. I skatehallen er det 25 kroner i inngang, og 25 kroner for leie av brett. Hjelm låner man uten ekstra kostnad. Medlemskap i klubben koster kun 400 kroner (januar til desember) og som medlem får man låne både brett og hjelm uten ekstra kostnad. Vi er også stolte av at et medlemskap i Bodø Skateboardklubb er et dugnadsfritt tilbud til barn, unge og deres foreldre og i tillegg et tilbud med tilnærmet ubegrensede treningstider. Ingen loddsalg, ingen dopapir, ingen kiosktjeneste – bare skating. For å kunne fortsette å holde kostnadene nede og fortsette å tilby skating til alle trenger vi imidlertid midler utenfra. Bodø Skateboardklubb har èn sponsor per i dag. Bodø Energi har vært skateklubbens hovedsponsor i 11 langer år og har vært den viktigste faktoren for klubbens «snille» priser. I et møte i starten av måneden ble vi enge med Bodø Energi om å fortsette samarbeidet, så de kommer vi til å se masse til fremover! Tusen takk til Bodø Energi.

En måte DU kan bidra på er å registrere klubben som mottaker av din grasrotandel hos Norsk Tipping. Grasrotandelen har vært viktig for innkjøp, oppgraderinger og annet snacks som klubben gjør i løpet av året. Per i dag har vi 118 spillere registrert, noe som har ført til hele 46.764 kroner i 2019. Tusen takk til alle som deler grasrotandelen sin med oss.


Et etterlengtet nybygg og en milepæl i Bodøs historie

Etter mange år med arbeid, viktig støtte fra ordfører Ida Pinnerød, super drahjelp og optimisme fra Synne Bjørbæk og etter hvert støtte fra resten av politikerne klarte vi å få gjennomslag for ny skatepark i byen; et anlegg til hele 18 millioner kroner. Da pengene en stund holdt på ryke for oss fikk vi viktig bistand fra tidligere NORB som skrev leserinnlegg i avisen og brev til formannskapet. Vi, kommunen og politikerne fikk et nyttig foredrag fra Betongpark dagen før kommunens budsjettsamling og jeg har fått mye dyrebar veiledning av Henrik S.D. underveis.

Jeg regner med at dere alle har fulgt med i byggeprosessen ved Bankgata. Betongpark ble totalentreprenør hvor Daryl har designet en nydelig, romslig park som i tillegg til betonggrå innehar fargene rød og gul på deler av aktivitetsflaten. Parken har muligens sørget for Nord-Norges første bowl, omringet av en stor streetplaza. I parken finner du curbs, rails, bank, corner, ledges, a-frame, chinabank og quarters for å nevne noe. Det er også bygget en bred microramp med hip på begge sider, i bakkant av bowlen. Det ble byggestart rett etter sommerferien og Betongpark jobbet lange dager for å få parken ferdig før snøen la seg. Sommeren kan ikke komme fort nok nå!

Nytt for Bodø – og gang nummer to for resten av landsdelen, er at vi har blitt valgt som vertsby for norgesmesterskapet i 2020. NM i Alta i 2002 er foreløpig eneste gang mesterskapet har blitt holdt i Nord-Norge. Dette er en stor begivenhet og arrangementet vil foregå i den nye flotte skateparken vår i Bankgata. Det har skjedd mye kult innen skate i Bodø, men vi kommer til å nå nye høyder når landets beste skatere kommer til Bodø for å konkurrere. Det kommer til å bli en folkefest! Landets beste skatere er forøvrig blant verdens beste skatere. Dette må alle få med seg.

Drift og styre

I løpet av 2019 har vi selvsagt gjennomført verdens vakreste helgesamling, Girl Skatecamp, med påmeldinger fra Kongsberg, Skien, Stavanger, Kristiansand, Leknes, Vågan og Steigen. Som del av Bodøfestivalen hadde vi en kjempefin skatekonkurranse i sola nede ved Stormen. Konkurransen hadde dommere og speaker som gjorde at det var enkelt å få med seg hva som foregikk. Veldig gøy at det møtte opp så mange tilskuere. Vi håper samarbeidet med Thomas og Audun fortsetter i 2020. Ellers har vi brukt utallige timer, dager og uker på arbeidet med skatepark. Adrian jobber som visual designer ved JamJam i Amsterdam. Han har designet en helt ny look til Bodø Skateboardklubb – ny logo (som AR på instagram), nye farger, nytt tema og i tillegg laget og lastet opp en splitter ny hjemmeside til klubben, verd å sjekke ut. Han har gjort en enormt stor jobb, med begrenset tid på ettermiddagen. Vi er veldig takknemmelig for det!

Bodø Skateboardklubb drifter skatehallen hele uken, hele året. Det er enorme dugnadskrefter i sving for at dere skal kunne skate nesten hver dag. I tillegg til meg (jenteskate) har Henriette Pedersen (kidsskate), Jens Hovland, Tore Hartviksen (voksenskate), Sander Larsen, Jonas Nilsen og Kamilla Mosti hatt en fast dag i uken hvor de er ansvarlig for vakthold, vedlikehold og veiledning – hver uke, hele året. I tillegg har Erik Boltshauser, Eirik Øwre, Thea Meyer, Erlend Valle, Ida Sofie Børtveit, Sigurd Nyheim og Haakon Sjåfjell Markussen stått klar ved sykdom, bonusøkter eller andre behov. Tusen takk for hjelpen i året som har gått.

Styret i Bodø Skateboardklubb har i 2019 bestått av Sindre Sandvin (leder), Henriette Pedersen (nestleder), Jens Hovland (arrangement), Anne Marthe Beranek Holm og Evgeniy Saenko (økonomi), Adrian Bredesen Borge (grafisk design/nettside), Håvard Horn (handstands og sikkerhet), Tore Hartviksen, Audun Ulvsønn Nyheim og Petter Fabritius. Dere har vært enorme i 2019. Klapp dere selv på skuldera.

Jeg ønsker til slutt å takke dere alle for tilliten bak roret i Bodø Skateboardklubb siden 15. mars 2005. Skating, skatemiljøet, skateklubben og alle skaterne jeg har fått bli kjent med har formet meg til den jeg er i dag og jeg føler meg veldig takknemlig og beæret for denne perioden i livet mitt. I mars 2020 takker jeg for meg og lar nye krefter få entre ledersetet. På det tidspunkt har jeg vært leder i 15 år og jeg kjenner det er tid for å la andre slippe til. Jeg har fått æren av å samarbeide med fantastiske mennesker i mine år som leder. Jeg vil fortsatt være aktiv i skateklubben, men uten en så framtredende rolle som jeg har hatt til nå. Kanskje high five ansvarlig eller noe i den gata? Vi får se hva det nye styret gir meg.

Med dette ønsker jeg dere alle et riktig godt nytt år og jeg gleder meg til å dele skateåret 2020 med dere alle <3 Vi rulles!

Hjertelig hilsen,
Sindre Sandvin